Nueva doctora: Nerea Peña
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Nerea Peña defendió el pasado 30 de octubre su tesis doctoral titulada “Precision nutrition approach for enhancing athletic performance and health in female football players” en la Facultad de Farmacia de la Universidad del País Vasco (UPV/EHU). La tesis ha sido dirigida por la Dra. Itziar Tueros.
Esta investigación se ha centrado en la nutrición de precisión y jugadoras de fútbol profesionales. Su principal objetivo ha sido estudiar a jugadoras de fútbol desde una perspectiva multidimensional usando herramientas ómicas como la lipidómica y la microbiómica junto a datos de composición corporal, estado hormonal, hábitos nutricionales y actividad física, para comprender mejor su metabolismo y requerimientos nutricionales para mejorar rendimiento deportivo y salud.

Resumen de la tesis (en inglés)
This research focuses on optimizing performance and health in elite female football players through personalised nutrition. Precision nutrition, which tailors’ dietary strategies based on factors like sex, ethnicity, body composition, omic tools, and artificial intelligence, is emphasised. The thesis includes three key studies. The first study analysed the lipidomic profile of female players over three seasons, revealing differences in fatty acid levels, including high levels of the inflammatory biomarker arachidonic acid. The second study examined body composition in 38 female football players, finding insufficient energy and carbohydrate intake, and highlighting the influence of hormones, dietary intake, and performance data on body composition. The third study monitored the gut microbiota of female and male football teams, showing that personalised fatty acid supplementation improved levels of beneficial fatty acids and in erythrocytes gut bacteria, underscoring the importance of advanced technologies in personalizing nutritional strategies for better performance and health.