Euskadiko hogeita hamar empresa inguruk elikagaien bizitza baliagarria luzatzeko I+G sistema berriak aztertu dituzte
Azken berriak
AZTIk bi itsaspeko autonomo gehitu ditu euskal kostaldea behatzeko sarera, itsas ekosistemei eragiten dieten prozesuak aztertzeko
AZTIk lehen aldiz markatu du marrazo muturluze bat Bizkaiko golkoan, hura kontserbatzen lagunduko duen proiektu baten esparruan
AZTIk Ingurumenaren Iraunkortasunaren eta Defentsaren Saria jaso du Ramón Rubial XVII. Sarietan
- BASQUE FOOD CLUSTERek, AZTIk eta TECNALIAk ViUtiFood proiektua jarri dute abian, elikagaien bizitza baliagarria luzatzeko, xahutzea murrizteko eta euskal elikadura-kateko enpresentzat merkataritza-aukera berriak zabaltzeko helburuarekin
Elikagaien sektorea balio-kate osoan zehar sortutako hondakinen bolumena murrizteko egiten ari den borrokan, soluzio nagusietako bat teknologia berrien eta ekoizpen- eta kontserbazio-estrategien bidez elikagaien bizitza baliagarria luzatzea da, haien nutrizio- eta organoleptika-ezaugarriei ahalik eta denbora gehien eusteko, elikagaien segurtasunari eragin gabe. Helburu horri hobekien erantzuten dioten I+G+Bko soluzioak identifikatzeko xedez, BASQUE FOOD CLUSTERek eta AZTI eta TECNALIA ikerketa-zentroek ViUtiFood proiektua jarri dute abian. Ekimen horrek dagoeneko jaso du euskal elikadura-kateko ia 30 enpresaren interesa eta laguntza.
ViUtiFoodek soluzioak identifikatu eta horien ezarpena bultzatu nahi du, euskal enpresek beren elikagaien bizitza erabilgarria luzatu ahal izan dezaten, elikagaien segurtasuna, kontsumitzaileen kalitate-estandarrak eta banaketaren eskakizunak bermatuz. Era berean, energia-kontsumoaren eraginkortasuna lortu nahi du, baliabideak modu adimentsuagoan erabiltzen lagunduz, enpresentzat merkataritza-aukera berriak irekitzea ahaztu gabe.
Proiektua abiarazteko jardunaldia fase bakoitzean elikadurako produktuen bizitza baliagarrian eragina duten puntu nagusietan jarri da arreta, lehengaiak aukeratzetik merkaturatzera, prozesu guztietatik igaroz: formulazioa, elaborazioa, eraldaketa, ontziratzea, biltegiratzea, logistika eta abar.
Identifikatutako erronken artean biltegiratze-, banatze- eta garraio-baldintzen kontrolaren optimizazioa, ontziratze jasangarriko material berrien hobekuntza, prozesatze-teknologia berrien txertaketa eta baliabide naturalen aprobetxamendua nabarmentzen dira.
ViUtiFood Euskadi 2030 ZTBPren barruan Eusko Jaurlaritzak sustatutako Zeharkako Ekimen Traktoreen Ekonomia Zirkularraren ildoaren bidez finantzatutako proiektua da.