ZABALGREEN
Ontzi jasangarrietan gutxienez prozesatutako tokiko barazki-kremak
Testuingurua
Aztertutako datuen eta azterlanen arabera, Euskadin, kontsumitzaileak adierazten du aldaketak izan dituela azken urteetan erosteko eta jateko moduan; batez ere, kontsumo arduratsuago eta iraunkorrago batera bideratzen dira.
Barazkien kontsumo/erosketa driverrak beste fresko batzuk konparatuz gero, argi eta garbi bereizten dira kontsumitzaileak. Kategoria honetan garrantzia hartzen dute jatorria eta jasangarritasuna bezalako aldagaiek, eta produktu ekologikoen sarrera ere bada, produktu mota horiei egotzitako gainprezioa onargarria baita.
Beraz, barazkien erosketa hautatzeko driverrak produktuan oinarritzen dira, baina baita kontzientzian ere.
Zifrek adierazten dutenez, Euskadin prestatutako landare-produktuen kontsumoa ez dago ezarrita soilik, baizik eta gora doa; beraz, produktu horiek egiteko eta merkaturatzeko merkatu-aukera dago.
Helburuak
Proiektuaren helburu nagusia tokiko ekoizleen nekazaritza-dibertsifikazioa sustatzea da, balio handiagoko produktuak eginez, hala nola nutrizio-osaera hobetua duten krema osasungarriak.
Helburu orokor hori helburu espezifiko hauetan banakatzen da:
- Formulazioak kontzeptualizatzea eta prototipoak garatzea kontsumitzeko prest dauden krema hotz eta beroen bi lerrotan. Prozesuak definitzea. Teknologia berriak aplikatzea.
- Barazkien ekoizpena handitzea, bertakoak eta kalitatezkoak izan arren, eskari txikia baitute.
- Tokiko produktuen kontsumoa sustatzea, hainbat aurkezpenekin (krema hotzak eta beroak).
- Landa-garapena sustatzea lankidetzaren eta berrikuntzaren bidez, tokiko ekoizpena eta bertako produktuen dibertsifikazioa sustatzeko.
- Ontziak bilatzea, non balioa emango baitzaie konposizioagatik ingurumenarekin lagunkoiak direnei eta haien zehaztapenek ekoizpen-prozesuetan ezarritako tenperatura eta presioetan erabiltzeko aukera ematen dutenei.
Partnerrak |
AZTI, GRUPO UVESCO, Arkaitz Uzuriaga, Itsaslur |
Finantziatzioa |
EUSKO JAURLARITZA – GOBIERNO VASCO, Ekonomiaren Garapena, Jasangarritasuna eta Ingurumena saila- Dpto. Desarrollo Económico, Sostenibilidad y Medio Ambiente |
Iraupena |
2020 |