Berrikuntza eta digitalizazioa, elikaduraren sektorearen etorkizuna bermatzeko gakoak
Azken berriak
Oarsoaldea etorkizun urdinago baterantz doa, Ekonomia Urdinaren Poloaren jardunaldi tekniko berri bat eginez
Itsasaldi taulak 2025
Antxoa gazteen batez besteko biomasaren beherakada txikia, 2019, 2020 eta 2021 denboraldietan erregistratutakoa baino handiagoa bada ere
- AZTI zentro teknologikoak FoodTure txostena egin du, zientziaren mundutik elikaduraren arloko berrikuntza aktibatzeko eta industriaren eraldaketa jasangarria eta osasungarria lortzeko kontuan hartu beharreko funtsezko alderdiak biltzen dituen gida.
- FoodTure gida, online ekitaldi batean aurkeztu da gaur, eta elikagaien sektoreko 400 pertsonak baino gehiagok parte hartu dute bertan. AZTInnova plataforman jasotako edukien artean dago, elikaduraren balio-kateko eragileen arteko lankidetza sustatzeko komunitate esklusibo birtualean.
Derio, 2021eko martxoaren 11a.- Pandemiak aldaketa handia eragin du Espainiako familien elikadura-kontsumoaren patroietan. Konfinamenduan, azalera handietako gastuaren igoera% 50 handitu zen konfinamenduaren aurreko mailekin alderatuta. Era berean, onlineko elikagaien erosketa% 60tik gora igo zen, eta jatetxe-arloko gastua minimora jaitsi zen (% 90 jaitsi zen).
Osasun-krisiak are gehiago utzi du agerian nekazaritzako elikagaien ehun sendoa, fidagarria, berritzailea eta jasangarria izatearen garrantzia.
Egoera berri horrek digitalizazioaren aldeko apustu argia eskatzen dio elikagai-industriari, hornidura-katetik hasi eta kontsumitzailearenganainoko efizientzia handiagoa garatu ahal izateko eta, horrela, kontsumo-eremuetako eskaera berriei aurre egin ahal izateko. Prozesu horretan, elikagaien arloko berrikuntzak eta ikerketak zeregin garrantzitsua izango dute sektorearen bideragarritasuna bermatzeko.
Hauek dira FoodTure txostenetik ateratako ondorioetako batzuk. Basque Research and Technology Alliance (BRTA) erakundeko kide den AZTI zentro teknologikoak egindako gida da, eta elikaduraren arloan berrikuntza aktibatzeko eta zientziaren bidez gizartearen eraldaketa jasangarri eta osasungarriari laguntzeko kontuan hartu beharreko alderdi garrantzitsuenak jasotzen ditu. Txostena gaur aurkeztu dute sektoreko 400 enpresa baino gehiagok parte hartu duten online ekitaldi batean. Argitalpenaren aurkezpenean, teknologia-zentroarekin batera izan dira Javier Plasencia, Eusko Jaurlaritzako Elikagaien Kalitate eta Industriako zuzendaria; Henrik Stamm Kristensen, ChemoMetric Brain eta Blendhuben sortzailea; Javier de la Llave, Aquaserviceko berrikuntza-zuzendaria; eta Gabriel Gómez, Marine Instruments-en CEOa.
FoodTure eraikitzeko lankidetza
Gida honek orainaren ikuspegi holistikoa eskaintzen du, bai eta elikagaien industriaren etorkizunerako proiekzioa ere; izan ere, etorkizuneko sektore estrategikoa da mundu mailan, garapen jasangarria lortzeko, Nazio Batuen Erakundeak 2030erako proposatutako Garapen Iraunkorreko Helburuen ildotik. Funtsezko sektorea da Euskadin eta Estatuan, bai ekonomiari egiten dion ekarpenagatik – 2020ko bigarren hiruhilekoan, lehen sektoreak% 3,8 baino gehiago eman zion estatuko BPGd-ari (2019arekin alderatuta,% 1,1 gehiago) –, bai gizarte osorako oinarrizko premia bat betetzeagatik.
Gidak, gainera, ekimen aitzindariak biltzen ditu, sektoreko hainbat enpresak abian jarri dituztenak, aldaketa-testuinguru horri aurrea hartuz eta merkatuaren behar berriei erantzunez. Eremu horretako enpresei aukerak estrategia eta ekintza zehatz bihurtzeko arrastoak ere ematen dizkie.
Era berean, txostenak honako erronka hau planteatzen du: elikagaien industria gai izango al da 2030ean 8 bilioi pertsonen beharrak hornitzeko? Carolina Najar Aztiko Elikadura Merkatuko zuzendariaren ustez, erantzuna elkarlanean oinarritzen da.
“Erronka horri arrakastaz aurre egiteko, lankidetzan aritu beharko dugu, berrikuntzan gehiago inbertituz eta zientziatik eta teknologiatik aplikatutako irtenbideak erabiliz. AZTIk eraldaketa hori bultzatu nahi du gure lankidetza-berrikuntzarako plataformaren bidez (AZTInnova), elikadura-industria aurreratuagoa, jasangarriagoa eta osasungarriagoa sustatu, babestu, lagundu eta eraikitzeko gune bat, zientziatik abiatuta konponbideak emango dituena “, zehaztu du Najarrek.
Helburu horiek lortzeko, ezinbestekoa izango da sektoreko eragileen arteko lankidetza. AZTIko adituak azaldu duenez, “Espainia elikagaien potentzia handia da, baina oraindik deskonexio handia dago berrikuntzaren, zientziaren eta industriaren funtsezko eragileen artean. Eta etorkizun justuago, jasangarriago eta osasuntsuago hori lortzeko modu bakarra elkarrekin egitea da”.
FoodTure gida gaurtik dago eskuragarri AZTInnova plataforman. Elikaduraren balio-kateko berrikuntzarako eta networking-erako komunitate birtual esklusiboa da, eta berrikuntza-proiektuak elkarlanean diseinatu, planifikatu eta garatzea du helburu, sektoreak dituen erronkei irtenbideak aurkitzeko.